Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Székelykáposzta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Kovászolt káposztához

  • 1,5 kg káposzta
  • 2 liter víz (kb)
  • 2 evőkanál só

A pörkölthöz

  • 1 kg sertéslapocka
  • zsír
  • 1 evőkanál só (kb)
  • bors
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt kömény

A tálaláshoz

  • tejföl

Elkészítése

A káposztát szeljük vékony csíkokra (én káposzta gyaluval készítettem, de késsel is szépen szeletelhető).

A szeletelt káposztát rakosgassuk egy kb 3-4 literes üvegbe. Készítsük el hozzá a levet: literenként 1 ek sóval forraljuk fel a vizet és öntsük a káposztára. Nekem 2 liter vízre 2 ek sóra volt szükségem.

Tegyük huzatmentes helyre. A nyers káposzta télen kb 1 hét alatt kovászolódik meg. Tetejére nem kell kenyér, az üveget egy kis tányérral fedjük be.

Megpucoltjuk a hagymát és felaprítjuk. Kevés zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük. Az összes fűszert hozzáadjuk és annyi vízzel engedjük fel, ami épp ellepi.

A képen látható kerámia sütő edénybe öntöttem megkovászolódott káposztát a levével együtt, erre került a fűszeres (nyers) hús, összekeverjük és betesszük a hideg sütőbe.

170 fokon 1,5 órán át sütjük- főzzük (alsó-felső sütés), majd tejföllel kínáljuk. Én nem tettem rá rántást sem.

Természetesen mielőtt asztalra tettem volna megkóstoltam. Ha szükséges utánfűszerezünk.

https://receptneked.wps.hu/sertes/szekelykaposzta-10/