Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Temesvári sertéstokány recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 60 dkg sertéscomb
  • 30 dkg zöldbab
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 mokkáskanál köménymag
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt
  • só
  • bors

Elkészítése

Előkészítés

A sertéscombot és a szalonnát csíkokra vágjuk, a hagymát apróra, a paprikát és a paradicsomot kockákra daraboljuk. Ha friss zöldbabot használunk, 2–3 cm-es darabokra vágjuk.

Alap készítése

A szalonnát kiolvasztjuk, majd a vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Belenyomjuk a fokhagymát, rászórjuk a köménymagot, és egy-két percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, majd kb. 10 percig dinszteljük.

Hús és zöldbab hozzáadása

Beleforgatjuk a sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, majd kevés vizet öntünk alá és félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldbabot, rászórjuk a pirospaprikát, és együtt főzzük tovább. Ha konzervbabot használunk, azt csak a végén adjuk hozzá, amikor a hús már megpuhult.

Sűrítés és befejezés

Ha a hús és a bab is megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Forralunk rajta egyet, majd levesszük a tűzről.

Tálalás

A temesvári sertéstokányt párolt rizzsel, galuskával vagy főtt tésztával kínáljuk.

Tipp

A tokány ízét fokozhatjuk egy kevés füstölt paprikával vagy csípős paprikával. Ha krémesebb szaftot szeretnénk, a tejfölt kiegészíthetjük egy kevés tejszínnel is. Kovászos uborkával vagy savanyúsággal tálalva még teljesebb az élmény.

https://receptneked.wps.hu/sertes/temesvari-sertestokany/