Elkészítése
A füstölt szalonnát felkockázzuk, majd zsírjára sütjük egy nagy serpenyőben. Amikor a szalonna zsírja kiolvadt, megfonnyasztjuk benne az apróra vágott hagymát. Erre kis csípős paprikát vágunk, hozzáadjuk a kockára vágott, hámozott paradicsomot, és 2 teáskanál pirospaprikát szórunk rá, ezzel tulajdonképpen egy pörköltalapot készítünk. Felöntjük vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, egy teáskanál bazsalikomot, és zúzott fokhagymát is.
Közben a kiklopfolt karajt sózzuk, borsozzuk, majd mindegyikbe egy-egy kemény tojást tekerünk, és cérnával összekötjük, hogy a töltelék a helyén maradjon. Az így elkészített húsokat a pörkölt lébe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a húsokat. Az egészet körülbelül egy órán keresztül főzzük, amíg a hús megpuhul.
Amikor a hús megfőtt, kiszedjük, és hagyjuk egy kicsit hűlni, majd eltávolítjuk a cérnát. A pörköltalapot tovább forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön.
Közben a tarhonyát kis zsíron megpirítjuk, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje, és lassan puhára főzzük. Mikrohullámú sütőben is elkészíthető, fedett jénai tálban.
A kész ételt pirított, főtt tarhonyával és egy kis tejföllel meghúzva tálaljuk. Friss idénysalátával kínáljuk.
