Elkészítése
Hús előkészítése
A karajt megmossuk, szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd sózzuk és borsozzuk. Ezután lisztbe forgatjuk, és forró olajban aranyszínűre sütjük. A megsült szeleteket papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen, majd félretesszük.
Hagymás-szőlős alap
A szőlőt megmossuk és leszemezzük. A lilahagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, majd a visszamaradt olajban párolni kezdjük a szőlővel együtt. Enyhén sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, és fedő alatt kb. 5 percig pároljuk. Ezután hozzákeverjük a lekvárt, felforraljuk, és mérsékelt lángon további 10 percig főzzük.
Sajtos besamel
A vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, majd lassú tűzön kissé megpirítjuk. A forró tejet apránként, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük. Amikor a mártás besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot, és addig keverjük, amíg el nem olvad. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Összeállítás és sütés
A sült hússzeleteket tepsibe fektetjük, ráhalmozunk a hagymás-szőlős alapból, majd megszórjuk a felkockázott füstölt tarjával. A tetejére kanalazzuk a sajtos besamelt. A tepsit fóliával lefedjük, és 200 °C-on 15 percig sütjük. Ezután a fóliát levesszük, és további 5 percig sütjük, hogy kissé megpiruljon a teteje.
Tipp
Ha intenzívebb ízvilágot szeretnénk, a szőlő mellé tehetünk pár szem aszalt szilvát is. Burgonyapüré mellett friss zöld salátával vagy párolt zöldségekkel is tálalhatjuk, így könnyebb, harmonikusabb lesz a fogás.
