Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött karaj recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg csont nélküli karaj
  • liszt
  • 4 db lilahagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 evőkanál csipkebogyó lekvár
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 5-6 dl tej (a besamelhez )
  • 2 fürt szőlő
  • 15 dkg főtt füstölt tarja
  • só
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítése

Hús előkészítése

A karajt megmossuk, szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd sózzuk és borsozzuk. Ezután lisztbe forgatjuk, és forró olajban aranyszínűre sütjük. A megsült szeleteket papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen, majd félretesszük.

Hagymás-szőlős alap

A szőlőt megmossuk és leszemezzük. A lilahagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, majd a visszamaradt olajban párolni kezdjük a szőlővel együtt. Enyhén sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, és fedő alatt kb. 5 percig pároljuk. Ezután hozzákeverjük a lekvárt, felforraljuk, és mérsékelt lángon további 10 percig főzzük.

Sajtos besamel

A vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, majd lassú tűzön kissé megpirítjuk. A forró tejet apránként, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük. Amikor a mártás besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot, és addig keverjük, amíg el nem olvad. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Összeállítás és sütés

A sült hússzeleteket tepsibe fektetjük, ráhalmozunk a hagymás-szőlős alapból, majd megszórjuk a felkockázott füstölt tarjával. A tetejére kanalazzuk a sajtos besamelt. A tepsit fóliával lefedjük, és 200 °C-on 15 percig sütjük. Ezután a fóliát levesszük, és további 5 percig sütjük, hogy kissé megpiruljon a teteje.

Tipp

Ha intenzívebb ízvilágot szeretnénk, a szőlő mellé tehetünk pár szem aszalt szilvát is. Burgonyapüré mellett friss zöld salátával vagy párolt zöldségekkel is tálalhatjuk, így könnyebb, harmonikusabb lesz a fogás.

https://receptneked.wps.hu/sertes/toltott-karaj-6/