Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Toszkán tüdő recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg borjú tüdő ( vagy sertéstüdő)

Abáláshoz

  • só
  • babérlevél
  • rozmaring
  • ecet
  • szemes bors
  • köménymag

A főzéshez

  • só
  • bors
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom
  • koriander
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 dl fehérbor
  • 1 teáskanál vörösborecet
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dl paradicsompüré

Elkészítése

A tüdőt ökölnyi darabokra vágjuk, és többször leöblítjük. Annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük abálni 1 ½ – 2 óráig. Ha van lehetőség, lesúlyozzuk a tüdőt, például egy edényalátéttel. Az abáláshoz hozzáadunk 1 evőkanál sót, 5 babérlevelet, 1 evőkanál 10%-os ecetet, ízlés szerint rozmaringot és pár szem borsot.

Miután a tüdő megabálódott, lehűtjük, majd csíkokra vágjuk. Abálás közben apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt tüdőt, a fehérbort, és annyi abálólevet, hogy éppen ellepje. Belekeverjük a mustárt, cukrot, vörösborecetet (vagy más ecetet), és paradicsompürét, majd addig főzzük, amíg a hagyma majdnem szétfő.

A főzés végéhez közeledve hozzáadjuk a bazsalikomot és a korianderzöldet (vagy petrezselymet). Fokhagymás pirítóssal tálaljuk, de adhatunk hozzá tésztát vagy zsemlegombócot is.

Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/sertes/toszkan-tudo/