A tüdőt ökölnyi darabokra vágjuk, és többször leöblítjük. Annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük abálni 1 ½ – 2 óráig. Ha van lehetőség, lesúlyozzuk a tüdőt, például egy edényalátéttel. Az abáláshoz hozzáadunk 1 evőkanál sót, 5 babérlevelet, 1 evőkanál 10%-os ecetet, ízlés szerint rozmaringot és pár szem borsot.
Miután a tüdő megabálódott, lehűtjük, majd csíkokra vágjuk. Abálás közben apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt tüdőt, a fehérbort, és annyi abálólevet, hogy éppen ellepje. Belekeverjük a mustárt, cukrot, vörösborecetet (vagy más ecetet), és paradicsompürét, majd addig főzzük, amíg a hagyma majdnem szétfő.
A főzés végéhez közeledve hozzáadjuk a bazsalikomot és a korianderzöldet (vagy petrezselymet). Fokhagymás pirítóssal tálaljuk, de adhatunk hozzá tésztát vagy zsemlegombócot is.
Jó étvágyat!