Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Sertés receptek

Tokányok, pörköltek

“Vadas” krumpligombóccal

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Krumpligombóc: (kb 60, nagyobb diónyi gombóc lesz belőle) 1 kg krumpli 1,5 l víz só kb 500-520 g finomliszt Vadas: 2 nagy fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 4 közepes sárgarépa 2 közepes petrezselyem 3 babérlevél 1-2 szál petrezselyemzöld zeller levél 1/2 citrom héja 1 teljes citrom leve 2 ek cukor só bors 3 evőkanál […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Cake Girl
Beküldte: 2014.07.27.

Elkészítése

Hozzávalók:
Krumpligombóc:
(kb 60, nagyobb diónyi gombóc lesz belőle)

  • 1 kg krumpli
  • 1,5 l víz
  • kb 500-520 g finomliszt

Vadas:

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 közepes sárgarépa
  • 2 közepes petrezselyem
  • 3 babérlevél
  • 1-2 szál petrezselyemzöld
  • zeller levél
  • 1/2 citrom héja
  • 1 teljes citrom leve
  • 2 ek cukor
  • bors
  • 3 evőkanál mustár
  • 1 liter szűrt húsleves (vagy 2 leveskocka 1 liter forró vízben feloldva)
  • 2-2,5 dl főzőtejszín
  • 2 ek liszt
  • 1 kg hús
  • kevés olívaolaj


Elkészítése:

A krumplikat megpucoljuk, majd felkockázzuk. A vízben feltesszük főni és puhára főzzük. Ha megpuhult leszűrjük, majd áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt sózzuk és annyi lisztet gyúrunk bele, hogy ne ragadjon már a tészta, lehessen akár nyújtani is. (Ez a szilvás gombóc és a derelye tésztája is.)

Tudom, többen szoktak tojást bele ütni, de én nem teszem. Ha nincs benne tojás, akkor a gombócok jól fagyaszthatók, tapasztalatom szerint ha tojással gyúrom, akkor a fagyóból kivéve szottyos, nyúlós állaga lesz kifőzve. Nem tetszik, nem is hiányzik belőle a tojás.

Szóval liszt. Nyilván a mennyisége lehet több, kevesebb, ez függ a burgonyától és a liszt minőségétől. Ha összeállt a tészta, akkor gombócokat formálunk belőle, majd jó bő, sós vizet forralunk, amiben kifőzhetjük a gombócokat.
A lobogó vízbe dobunk annyit, amennyi kényelmesen elfér, óvatosan fakanállal rákeverhetünk, hogy ne tapadjon le az edény aljára. Egy-két perc után feljönnek a felszínre, akkor még pár percet hagyjuk főni, majd szedjük ki szűrőkanállal.
Én ekkor pici olívaolajjal meglocsoltam az első adag gombócot, a többit rászedtem és összeforgattam. Csak hogy ne tapadjanak össze.

A vadashoz elsőként vagy a húslevest szűrjük le vagy elkészítjük az alaplevet. Ehhez 1 liter vizet kis lábasba teszünk, bele dobunk 2 leves kockát (esetemben szárnyas) és felforraljuk. A vöröshagymákat megpucoljuk, majd felaprítjuk. Igazából lehet csíkokra is, hiszen majd botmixerrel átmegyünk rajta úgyis. A fokhagymákat is megpucoljuk, aprítjuk vagy áttörjük. Egy kis olívaolajon a hagymákat megfuttatjuk, a fokhagymával együtt, sózzuk is!

A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikázzuk, kockázzuk, mindegy, csak vékony vagy kis darabok legyenek, hogy mielőbb megpuhuljanak. Az olajos hagymán a zöldségeket is megfuttatjuk kicsit, majd felöntjük pici levessel, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a petrezselyem, zeller és a babérlevelek is.

A húst idő közben felaprítjuk. A klasszikus vadas szeletelt, levesben főtt hússal készül, de én felkockáztam a gyerekek számára könnyebb fogyaszthatóság miatt. Ha a zöldségek megpuhultak, akkor botmixerrel simára pürésítjük, de előtte dobjuk ki a babérleveleket belőle. Ezután mehet bele a hús, még só, citromlé, citromhéj, cukor és a mustár. Felöntjük a maradék levessel és hagyjuk a húst puhulni.

Ha megpuhult, akkor a tejszínben elkeverjük a lisztet, merünk hozzá egy kis forró levet, simára keverjük és beleöntjük a lábasba. Alaposan elkeverjük, összeforraljuk és el is zárhatjuk. A krumpligombócokra locsolva tálaljuk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Hétköznapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Ebéd
Cake Girl
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is