Elkészítése
Hús és alaplé elkészítése
A húst egy nagyobb lábasba tesszük a megtisztított egész vöröshagymával, az ecettel, a babérlevéllel, egy kevés korianderrel, sóval és néhány szem egész borssal. Felöntjük vízzel, és lassú tűzön puhára főzzük. A főzőlé lesz a mártás alapja, ezért kóstolással beállíthatjuk az ízeket.
Zsemlegombóc készítése
A zsemlét kisebb darabokra vágjuk, és mikróban vagy serpenyőben kissé megpirítjuk. Egy sűrűbb nokedlitésztát keverünk tojásból, lisztből, sóból és kevés vízből, majd ebbe forgatjuk a pirított zsemledarabokat. Rövid pihentetés után forrásban lévő vízbe szaggatjuk evőkanál segítségével, és kb. 10–15 percig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére.
Vadas mártás elkészítése
Ha a hús megpuhult, kivesszük a léből, és félretesszük. Egy kevés cukrot karamellizálunk, majd olajon kevés lisztet pirítunk, és vízzel felöntve világos rántást készítünk. Ezt hozzáadjuk a hús főzőlevéhez, és simára keverjük. Belekerül 1–2 evőkanál mustár és 2–3 evőkanál tejföl, amitől a mártás pikáns és krémes lesz. Végül a lereszelt répát is hozzáadjuk, visszatesszük a húst, és egyet forralunk rajta.
Tálalás
A hús szeleteket a selymes mártással leöntve, a puha zsemlegombócokkal kínáljuk.
Tipp
A mártást turmixolhatjuk is, ha teljesen sima állagot szeretnénk. A tejföl mellett kevés tejszínt is adhatunk hozzá, így még krémesebb lesz.

