Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Sertés receptek

Vadas zsemlegombóccal

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A vadas zsemlegombóccal klasszikus, szaftos magyar fogás, amelynek jellegzetes, fűszeres mártása és a puha gombócok igazán laktatóvá teszik. Készíthetjük disznó-, csirke-, marha- vagy akár vadhúsból is, így mindig egy kicsit más ízvilágot kapunk. A zsemlegombóc tökéletes kísérő, amely szépen felveszi a szaftot.

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Beküldte: 2016.01.27.

Hozzávalók

Zsemlegombóchoz

Elkészítése

Hús és alaplé elkészítése

A húst egy nagyobb lábasba tesszük a megtisztított egész vöröshagymával, az ecettel, a babérlevéllel, egy kevés korianderrel, sóval és néhány szem egész borssal. Felöntjük vízzel, és lassú tűzön puhára főzzük. A főzőlé lesz a mártás alapja, ezért kóstolással beállíthatjuk az ízeket.

Zsemlegombóc készítése

A zsemlét kisebb darabokra vágjuk, és mikróban vagy serpenyőben kissé megpirítjuk. Egy sűrűbb nokedlitésztát keverünk tojásból, lisztből, sóból és kevés vízből, majd ebbe forgatjuk a pirított zsemledarabokat. Rövid pihentetés után forrásban lévő vízbe szaggatjuk evőkanál segítségével, és kb. 10–15 percig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére.

Vadas mártás elkészítése

Ha a hús megpuhult, kivesszük a léből, és félretesszük. Egy kevés cukrot karamellizálunk, majd olajon kevés lisztet pirítunk, és vízzel felöntve világos rántást készítünk. Ezt hozzáadjuk a hús főzőlevéhez, és simára keverjük. Belekerül 1–2 evőkanál mustár és 2–3 evőkanál tejföl, amitől a mártás pikáns és krémes lesz. Végül a lereszelt répát is hozzáadjuk, visszatesszük a húst, és egyet forralunk rajta.

Tálalás

A hús szeleteket a selymes mártással leöntve, a puha zsemlegombócokkal kínáljuk.

Tipp

A mártást turmixolhatjuk is, ha teljesen sima állagot szeretnénk. A tejföl mellett kevés tejszínt is adhatunk hozzá, így még krémesebb lesz.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Vacsora
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is