Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vadas zsemlegombóccal recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg hús (disznó, csirke, vad, marha)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál ecet
  • só
  • szemes bors
  • babérlevél
  • koriander
  • cukor
  • olaj
  • liszt
  • 2 evőkanál mustár
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • sárgarépa

Zsemlegombóchoz

  • 1 darab zsemle
  • tojás
  • liszt
  • 1 csipet só
  • víz

Elkészítése

Hús és alaplé elkészítése

A húst egy nagyobb lábasba tesszük a megtisztított egész vöröshagymával, az ecettel, a babérlevéllel, egy kevés korianderrel, sóval és néhány szem egész borssal. Felöntjük vízzel, és lassú tűzön puhára főzzük. A főzőlé lesz a mártás alapja, ezért kóstolással beállíthatjuk az ízeket.

Zsemlegombóc készítése

A zsemlét kisebb darabokra vágjuk, és mikróban vagy serpenyőben kissé megpirítjuk. Egy sűrűbb nokedlitésztát keverünk tojásból, lisztből, sóból és kevés vízből, majd ebbe forgatjuk a pirított zsemledarabokat. Rövid pihentetés után forrásban lévő vízbe szaggatjuk evőkanál segítségével, és kb. 10–15 percig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére.

Vadas mártás elkészítése

Ha a hús megpuhult, kivesszük a léből, és félretesszük. Egy kevés cukrot karamellizálunk, majd olajon kevés lisztet pirítunk, és vízzel felöntve világos rántást készítünk. Ezt hozzáadjuk a hús főzőlevéhez, és simára keverjük. Belekerül 1–2 evőkanál mustár és 2–3 evőkanál tejföl, amitől a mártás pikáns és krémes lesz. Végül a lereszelt répát is hozzáadjuk, visszatesszük a húst, és egyet forralunk rajta.

Tálalás

A hús szeleteket a selymes mártással leöntve, a puha zsemlegombócokkal kínáljuk.

Tipp

A mártást turmixolhatjuk is, ha teljesen sima állagot szeretnénk. A tejföl mellett kevés tejszínt is adhatunk hozzá, így még krémesebb lesz.

https://receptneked.wps.hu/sertes/vadas-zsemlegomboccal-2/