Hús és zöldségek:
A húst felszeleteljük, sóval és borssal ízesítjük, majd lisztben megforgatjuk és kevés olajon elősütjük. Egy nagyobb edénybe tesszük és felöntjük vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egész hagymát, a babérlevelet és a borsot. Lefedve lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
Mártás:
A húst és a zöldségeket kiszedjük, a babérlevelet és a szemes borsot kidobjuk. A főzőlevet leszűrjük, majd a zöldségeket pürésítjük és a levével együtt visszaöntjük az edénybe. A lisztet a tejföllel és a mustárral simára keverjük, majd behabarjuk vele a mártást. Cukorral és borssal ízesítjük, végül visszatesszük a húsokat és az egészet egyszer felforraljuk.
Zsemlegombóc:
A zsemlét kockákra vágjuk és sütőben aranysárgára pirítjuk. A finomra vágott hagymát zsíron megpirítjuk, majd a tűzről levéve belekeverjük az apróra vágott petrezselymet. A tojásokat vízzel felverjük, sózzuk, borsozzuk és a pirított zsemlére öntjük. Hozzáadjuk a hagymát és a lisztet, majd jól összekeverjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle.
A gombócokat enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Ha szétfőnének, lisztet adunk a masszához, ha túl kemények, kevés vizet.
Tipp:
A mártást gazdagíthatjuk kevés fehérborral, így még különlegesebb ízt kap. A zsemlegombócba apróra vágott szalonna vagy reszelt sajt is kerülhet, ha tartalmasabb köretet szeretnénk.