Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vadas zsemlegombóccal recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 0,25 fej zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 darab babérlevél
  • 10 szem szemes bors
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 2 kiskanál cukor
  • só
  • bors
  • olaj

Zsemlegombóchoz:

  • 3 darab zsemle
  • 2 tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg vöröshagyma
  • 2 dl víz
  • 5 dkg zsír
  • só
  • bors
  • 1 csokor csomó petrezselyemzöld

Elkészítése

Hús és zöldségek:

A húst felszeleteljük, sóval és borssal ízesítjük, majd lisztben megforgatjuk és kevés olajon elősütjük. Egy nagyobb edénybe tesszük és felöntjük vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egész hagymát, a babérlevelet és a borsot. Lefedve lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.

Mártás:

A húst és a zöldségeket kiszedjük, a babérlevelet és a szemes borsot kidobjuk. A főzőlevet leszűrjük, majd a zöldségeket pürésítjük és a levével együtt visszaöntjük az edénybe. A lisztet a tejföllel és a mustárral simára keverjük, majd behabarjuk vele a mártást. Cukorral és borssal ízesítjük, végül visszatesszük a húsokat és az egészet egyszer felforraljuk.

Zsemlegombóc:

A zsemlét kockákra vágjuk és sütőben aranysárgára pirítjuk. A finomra vágott hagymát zsíron megpirítjuk, majd a tűzről levéve belekeverjük az apróra vágott petrezselymet. A tojásokat vízzel felverjük, sózzuk, borsozzuk és a pirított zsemlére öntjük. Hozzáadjuk a hagymát és a lisztet, majd jól összekeverjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle.

A gombócokat enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Ha szétfőnének, lisztet adunk a masszához, ha túl kemények, kevés vizet.

Tipp:

A mártást gazdagíthatjuk kevés fehérborral, így még különlegesebb ízt kap. A zsemlegombócba apróra vágott szalonna vagy reszelt sajt is kerülhet, ha tartalmasabb köretet szeretnénk.

https://receptneked.wps.hu/sertes/vadas-zsemlegomboccal-3/