Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vörösboros hús karamellizált dióval recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • karaj (tetszés szerinti méret)
  • 8 nagy szem burgonya
  • 4 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl vörösbor
  • 1 nagy marék dió
  • olaj
  • só
  • sült hús fűszerkeverék
  • kevés víz
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítése

A húst egyben hagyjuk, és késsel legalább 6 helyen mély vágásokat ejtünk rajta, ügyelve, hogy ne vágjuk át teljesen. Ezek a bemetszések segítenek, hogy a pác jobban átjárja a húst, és megtölthessük fokhagymával.

A burgonyát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A tepsibe egyenletesen elrendezzük. A kis hagymákat megtisztítjuk, és felülről bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen.

A bort egy tálba öntjük, hozzáadunk 2 evőkanál fűszerkeveréket, és elkeverjük. A húst a boros pácba fektetjük. A fokhagymákat megtisztítjuk, nagy szeletekre vágjuk, és a hús bemetszéseibe töltjük. A maradék fokhagymát a páclébe tesszük a hús köré. A húst legalább fél órán át hagyjuk letakarva pácolódni.

Ezután a húst kevés olajon hirtelen körbepirítjuk, majd félretesszük. A maradék olajba egy nagy marék diót teszünk, hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, és karamellizáljuk.

A tepsiben lévő burgonyára fektetjük a húst, és rárakjuk a pirított fokhagymát. A kis hagymákat a hús köré rendezzük, majd meglocsoljuk a maradék páclével. A karamellizált diót és a keletkezett levét szintén a húsra és a burgonyára öntjük. Az egészet megsózzuk, és ízlés szerint zöldfűszerekkel megszórjuk. Kevés vizet öntünk alá.

Előmelegített sütőben sütjük. Az első fél órában letakarva sütjük, majd a fedőt vagy fóliát levesszük, és tovább sütjük, amíg a hús megpuhul és a teteje megpirul. A sütés során 15 percenként meglocsoljuk a húst a saját levével, hogy ne száradjon ki.

https://receptneked.wps.hu/sertes/vorosboros-hus-karamellizalt-dioval/