Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vörösboros marhapörkölt áfonyalekvárral recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 kg marhahús
  • 4 darab paradicsom
  • 2 darab paprika
  • 1 kg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 darab borókabogyó összetörve
  • 2 evőkanál áfonyalekvár
  • 3 dl száraz vörösbor
  • ételízesítő
  • pirospaprika
  • zsiradék
  • bors
  • só

Elkészítése

A bográcsban felolvasztjuk a zsírt.

Üvegesre dinszteljük rajta a felaprított hagymát. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, majd belekeverjük a vékony csíkokra vágott paprikát is és kissé megpuhítjuk.

Rádobjuk a hámozott paradicsomot, megszórjuk ízlés szerint pirospaprikával és alaposan átforgatjuk. Felöntjük vízzel, végül beleforgatjuk a megtisztított és kockákra vágott húst.

Lassú tűzön, néha megkeverve 3-4 óra alatt puhára főzzük a húst. Az sem baj, ha elkezd elfőni alóla a víz. Annál finomabb lesz, minél többször a zsírjára sül a hús. Ilyenkor mindig ráöntünk 1-2 dl vizet. A feltöltéskor néha vörösbort használunk. A lényeg, hogy ne égjen le, tudjon kis lében főni végig. Főzés közben folyamatosan kóstolgatjuk és fűszerezzük.

A főzés vége felé borókabogyóval ízesítjük. Ilyenkor már nagyon kell figyelni, le ne égjen a pörkölt.

Érdemes minél többször kevergetni.

Miután a hús megpuhult, belekeverjük az áfonyalekvárt és felöntjük a maradék borral, végül pár perc alatt összeforraljuk.

Főtt burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/sertes/vorosboros-marhaporkolt-afonyalekvarral/