Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zöldborsós-szalonnás kelkáposzta sült tarjával recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Zöldborsós-szalonnás kelkáposztához

  • 20 dkg zöldborsó
  • 10 dkg császárszalonna
  • 50 dkg kelkáposzta
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 dl fehérbor (vagy víz)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál étolaj

Húshoz

  • 4 szelet sertéstarja (vastagabb)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 dl fehérbor

Elkészítése

A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le és tegyük félre.

A császárszalonnát vékonyan csíkozzuk fel, tegyük a serpenyőbe, adjuk hozzá az étolajat, süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A kelkáposztát vágjuk félbe, vágjuk ki a torzsáját, majd csíkozzuk fel.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felcsíkozott kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk hogy egy kicsit összeessen, majd öntsük fel a borral, és pároljuk félpuhára (a sózással vigyázzunk, mert a szalonna elég sós).

Ekkor adjuk hozzá az előzőleg pirosra sütött császárszalonnát és az előfőzött zöldborsót, öntsük fel a főzőtejszínnel, keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy elfője a levét és az ízek összefőljenek (közben kóstoljuk és ha szükséges ízesítsünk utána).

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek kellően átjárják (én előző este befűszereztem, majd a hűtőbe tettem sütésig).

A zsírt hevítsük fel egy serpenyőbe, helyezzük bele a befűszerezett hússzeleteket, majd mindkét oldalát süssük szép pirosra (sütés közben, többször fordítsuk át a húst, hogy egyenletesen piruljon).

Amikor a hússzeletek már szép pirosra sültek, szórjuk közé az előzőleg vékonyan felszeletelt fokhagymát és pár pillanatig süssük együtt.

Ezután öntsük fel a borral (vagy vízzel), majd fedjük le a serpenyőt és szép lassan, pároljuk puhára a húst.

Amikor a hússzeletek megpuhultak, vegyük le a fedőt, majd süssük zsírjára (egy sűrűbb szaft maradjon alatta).

https://receptneked.wps.hu/sertes/zoldborsos-szalonnas-kelkaposzta-sult-tarjaval/