Legelső lépésként a zöldségeket megmossuk, a hagymát meghámozzuk. A paprika csumáját eltávolítjuk, majd a húsát kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát is felaprítjuk.
A paradicsomot kereszt alakban, a héj vastagságáig bevágjuk, majd 1-2 percre lobogó vízbe tesszük. Onnan kivéve hideg vizet engedünk rá, ekkor már a héj egy-két mozdulattal eltávolítható. A paradicsomot is felkockázzuk.
A húst csíkokra szeljük.
Az olajat felforrósítjuk és azon a hagymát üvegesre dinszteljük. Ezután rádobjuk a húscsíkokat és fehéredésig pirítjuk. Mikor szépen kifehéredik a hús, sót és borsot szórunk rá, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Alaposan összeforgatjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Addig főzzük, amíg a hús szinte teljesen megpuhul. Akkor hozzáadjuk a zöldborsót és tovább forraljuk, míg az is puha nem lesz.
Főzés közben ha nagyon kevés folyadék maradna alatta, akkor mindig felöntjük még vízzel, hogy bő szaftja maradjon.
A sűrítéshez a lisztet a vízzel simára keverjük. A tokány levéből 3 evőkanálnyi mennyiséget (kanalanként elkeverve) rámerünk a lisztes keverékre hőkiegyenlítés céljából. Ezután csorgatjuk az ételbe vissza lassan, folytonos keverés mellett. 1-2 perc forralás után elkészül a zöldborsós tokány.
A körethez a zsírt felforrósítjuk és ráöntjük a tarhonyát. Nagyon gyakori keverés mellett barnára pirítjuk. Ezután felöntjük a vízzel, sózzuk és egyszer! átkeverjük, majd fedő alatt 10-12 percig főzzük, míg az összes folyadékot beissza.
Akkor elzárjuk a lángot alatta és további 20-25 percig állni hagyjuk a tarhonyát.
Innentől nem marad más hátra, mint a tálalás. Aki szereti, savanyúsággal fogyaszthatja.