Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zsírban sütött – konfitált – tarjaszeletek recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1,5 kg tarja
  • 50 dkg mangalica zsír
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • só


Elkészítése:

A húst megmossuk, kicsontozzuk, a nedvességet papírtörlővel felitatjuk, és 1 centis szeletekre vágjuk.

Egy megfelelő méretű lábast vékonyan kizsírozunk. A szeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel, beleszeleteljük a fokhagymát, és a lábasban nem túl szorosan, akár több rétegben elhelyezzük. A rétegek közé kevés fagyos zsírt kenünk.

A maradék zsírt a legfelső rétegre kenjük, és az edényt lefedve elkezdjük melegíteni. Amikor a zsír felolvadt, a tüzet mérsékeljük alatta annyira, hogy éppen csak bugyogjon, és 90 percig “főzzük” a zsírban a húst.

Ha nem azonnal fogyasztjuk, várjuk meg, amíg kihűl.

Egy zárható fedelű edénybe szedjük a húst, szorosan egymás mellé rakjuk, és felöntjük a még folyékony zsírral, hogy teljesen befedje, végül kifagyasztjuk.

Ezzel a módszerrel hetekig tárolható a sült hús, csak az a lényeg, ha leszedünk a húsból, mindig olvasszuk rá a tetejére a zsírt, hogy újból légmentesen lezárjuk a húst.

[box style=”info”]Gyermekkoromban, amikor nagyobb mennyiségű húshoz jutottunk, a legegyszerűbb módja mélyhűtő híján a tárolásnak a hús lesütése és zsírban eltétele volt. Ehhez a receptben leírt módon elkészítettük a húst, kivittük a spájzba és amikor szükség volt rá, leszedtünk a tetejéről, ügyelve arra, hogy mindig zsír fedje be a tetejét. Ahogy fogyott a hús, úgy lehetett a zsírt is megenni a tetejéről, kenyérre kenve hagymával, retekkel, paradicsommal. Ezt az eljárást, hogy bő zsiradékban alacsony hőfokon (70-100°C) gyakorlatilag “abáljuk” a húst, majd abban hagyjuk kihűlni, mai divatos kifejezéssel konfitálásnak nevezzük.[/box]

https://receptneked.wps.hu/sertes/zsirban-sutott-konfitalt-tarjaszeletek/