A liszteket egy nagyobb tálba öntjük. A közepébe kis mélyedést készítünk, ebbe tesszük a cukrot és az összemorzsolt élesztőt. Hozzáöntünk kb. 1 dl meleg vizet, majd várunk 10–15 percet, amíg az élesztő szépen felfut.
Ezután hozzáadjuk a maradék meleg vizet, a sót (2 teáskanál) és a vajat. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd letakarva 30 percig pihentetjük.
Közben felforralunk 1–1,5 liter vizet 2 teáskanál sóval és egy csomag szódabikarbónával (nagyobb kiszerelést használunk). A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és mindegyikből 45–50 cm hosszú hurkát sodrunk, majd perec formára alakítjuk. A tészta ilyenkor kicsit összehúzódik, de ez természetes.
A forrásban lévő vízben a pereceket egyesével, körülbelül fél-egy percig főzzük, majd leszűrve sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Még melegen megszórjuk őket nagyobb szemű sóval.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 10–12 perc alatt szép barnára sütjük őket.