Elkészítése
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 egész tojás és 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál só
- 4 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 2 dl tejföl
- a tészta megkenéséhez 1 tojás és a tetejére reszelt sajt
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos, cukros tejben. A margarint elmorzsoljuk a liszttel (érdemes előtte kivenni a hűtőből, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele), majd hozzá adjuk az élesztőt, a tojásokat és a sót. Elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat, a tejfölt is fokozatosan beleöntjük.
Amint összeállt a tésztánk, langyos helyen letakarva legalább 1 órán keresztül hagyjuk pihenni.
Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét megkenjük olvasztott margarinnal és hajogatjuk. A tészta felső részét középre hajtjuk, majd az alsót is. Ezután behajtjuk mindkét oldaláról a közepéig és így konyharuhával letakarva 15 percig kelesztjük. Ezt a műveletet háromszor ismételjük meg, akkor lesz a tészta igazán réteges.
A hajtogatott, megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét késsel bevagdossuk, megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük.
[box style=”info”]Érdemes dupla adaggal kezdeni, mert nagyon gyorsan elfogy. Az előkészületek pedig megérik a fáradságot, eddig csak pozitív visszajelzést kaptam.[/box]


