Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Burgonyás lábtörlő recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 70 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 merőkanál krumplipüré
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 dl langyos tej
  • 70 dkg virsli (juhbeles)
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 1 db tojás

Elkészítése

Tészta

Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elmorzsoljuk benne a krumplipürét, majd hozzáadjuk a puha vajat, a sót, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Kevés tej hozzáadásával rugalmas, puha tésztát gyúrunk. Letakarva fél órát kelesztjük.

Töltelék előkészítése

A sajtot vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. A virsliket hosszában bevágjuk a feléig, és a vágásokba sajtdarabokat helyezünk.

Összeállítás

A megkelt tésztát két részre osztjuk. Az első felét kb. fél cm vastagra nyújtjuk, sütőlemezre (40x32cm) fektetjük, és a szélein kis peremet alakítunk ki. A másik felét szintén kinyújtjuk, majd sodrófára tekerve a tészta tetejére helyezzük. Az illesztéseket eligazítjuk, majd a felső tésztát ollóval kb. 2,5–3 cm széles csíkokra bevágjuk úgy, hogy az egyik szélen ne vágjuk át teljesen.

Minden második csíkot visszahajtunk, és a virsliket a tésztacsíkok alá helyezzük, majd átváltva a hajtásokat, beleszőjük a töltött virsliket a tésztába.

Sütés

A sütőt 210 fokra előmelegítjük. A tészta széleit és tetejét felvert tojással lekenjük, majd 25–30 percig sütjük, amíg aranyszínű és pirosra sült lesz. A virsliket nem szükséges lekenni.

Tipp

Tálaláskor kínálhatunk mellé mustárt, ketchupot vagy majonézt. Ha szeretnénk pikánsabbá tenni, a virsli mellé a vágatokba tehetünk egy-egy vékony szelet erősebb sajtot vagy csípős paprikát is.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/burgonyas-labtorlo/