Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Burgonyás pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 1 kg főtt burgonya
  • 3 tojás
  • 35 dkg zsír
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg friss élesztő
  • 100 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál cukor

Tetejére

  • felvert tojás
  • reszelt sajt
  • szezámmag
  • napraforgómag

Elkészítése

A burgonyát megfőzzük, majd még melegen áttörjük és kihűtjük. Én héjában főztem meg, de lehet megtisztítva, kockázva is.

Amíg a krumpli hűl, a langyos tejbe belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Elkezdjük összeállítani a tésztát. A kihűlt krumplihoz hozzáöntjük a lisztet és az élesztőt, majd jól összekeverjük. Ezután öntjük hozzá a többi hozzávalót, mint a tejfölt, zsírt, tojásokat és a sót. Sokáig kell gyúrni, hogy egy nagyon sima, puha állagot kapjunk.

Letakarva kb 40 percig kelesztjük.

Kelesztés után a tésztát tenyérrel ellapogatjuk a gyúródeszkán (én nem használok nyújtófát). Ettől lesz a pogácsa nagyon finom.

Kiszaggatjuk, majd tepsire tesszük. Felvert tojással megkenjük és ízlés szerint megszórjuk a tetejét. Ezúttal a sajt mellett használtam még szezámmagot, napraforgómagot, olívabogyót és aszalt paradicsomot is.

200 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 25 percig.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/burgonyas-pogacsa-8/