Hozzávalók:
- 70 dkg tönkölybúza liszt világos
- 23 dkg sertés zsír
- 15 dkg burgonya-főzve, áttörve
- 2,5 dkg élesztő-friss
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 2 dkg só
- 15 dkg füstölt sajt
- 2 db tojás
- 15 dkg tejföl
- 1 db tojás lekenésre
Elkészítése:
Langyos, cukros tejben elkeverjük az élesztőt, felfut.
Sóval elkevert lisztben elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk az áttört burgonyát, a reszelt sajt háromnegyed részét, az élesztős tej, tojás, tejföl hozzáadásával tésztává dagasztjuk.
Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük, majd kétszer hajtogatjuk, hajtogatások között 30 perc pihentetéssel.
Enyhén lisztezett munkalapon kb 2 cm vastagra nyújtjuk, 5 cm-es pogácsakiszúróval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral leterített sütőlapon még 30 percet pihent, majd tojással lekenjük, megszórjuk a maradék sajttal, 200°C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsül.