Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Burgonyás-tejfölös pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 2 dl tejföl
  • 2 db főtt burgonya
  • só
  • reszelt sajt

Elkészítése

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáreszeljük a főtt burgonyát. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és a sót. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a tésztához adjuk. Lágy tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát gyúródeszkán hagyjuk, műanyag tállal lefedjük, és fél órán át kelesztjük. Ezután kisodorjuk, majd összehajtjuk. A hajtogatást még egyszer megismételjük. Harmadszorra kb. 2 cm vastagra nyújtjuk.

A tetejét felvert tojással lekenjük, beirdaljuk, megszórjuk reszelt sajttal és enyhén sózzuk. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, 180 °C-on aranybarnára sütjük.

Tipp

A pogácsát gazdagíthatjuk apróra vágott pirított szalonnával vagy lilahagymával is. Ha szeretnénk, a tetejére különféle magvakat – például szezámot vagy lenmagot – is szórhatunk.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/burgonyas-tejfolos-pogacsa/