Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Burgonyás uzsonna csavart recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 kávéskanál só
  • 50 ml olaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 nagyobb krumpli (kb 15 dkg)

Tetejére

  • 1 teáskanál szezámmag

Elkészítése

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük, majd krumplinyomóval áttörjük. Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a maradék tejet és a tejfölt. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 részre vágjuk. Mindegyikből kb. 50 cm hosszú rudat sodrunk, majd U alakban meghajtjuk, és a két szálat összecsavarjuk. A végeket összecsípjük, és alulra fordítjuk.

A csavarokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 20 percig pihentetjük, majd vízzel lespricceljük és szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített, 180 °C-os sütőben hőlégkeveréssel kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp

A tésztába keverhetünk apróra vágott snidlinget vagy reszelt sajtot is. A csavarokat akár magkeverékkel is megszórhatjuk a szezámmag helyett.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/burgonyas-uszonna-csavart/