Elkészítése
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk úgy, hogy az élesztőt a tejbe morzsoljuk, majd várunk, amíg halványbarna hab képződik a tetején. A lisztet átszitáljuk egy edénybe, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, és addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. A tésztát ezután egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Ezt követően a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és fél centi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a vajat, majd balról, jobbról, felülről és alulról összehajtjuk. Újabb fél órára visszatesszük a hűtőbe. A hajtogatási műveletet összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után fél órás pihentetéssel.
A végén a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, majd kifli formájúra feltekerjük. A kifliket megkenjük felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ízlés szerint tölthetjük a kifliket sós vagy édes töltelékekkel, mint például sajt, apróra vágott sonka, lekvár, nutella, dió vagy mák, és a töltelékhez illő díszítéssel is megszórhatjuk a tetejüket.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
