Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Croissant recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kávéskanál só
  • 1 db tojás
  • 0.5 kg finomliszt
  • 2.5 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 20 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő

Tetejére

  • 1 db tojássárgája

Elkészítése

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk úgy, hogy az élesztőt a tejbe morzsoljuk, majd várunk, amíg halványbarna hab képződik a tetején. A lisztet átszitáljuk egy edénybe, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, és addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. A tésztát ezután egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Ezt követően a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és fél centi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a vajat, majd balról, jobbról, felülről és alulról összehajtjuk. Újabb fél órára visszatesszük a hűtőbe. A hajtogatási műveletet összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után fél órás pihentetéssel.

A végén a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, majd kifli formájúra feltekerjük. A kifliket megkenjük felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Ízlés szerint tölthetjük a kifliket sós vagy édes töltelékekkel, mint például sajt, apróra vágott sonka, lekvár, nutella, dió vagy mák, és a töltelékhez illő díszítéssel is megszórhatjuk a tetejüket.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/croissant-3/