Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Croissant recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 70 dkg liszt
  • 1 kis pohár joghurt ( vagy kefir )
  • 2 dl tej
  • 1 kávéskanál só
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • 2 db tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 20 dkg vaj (fagyasztott)
A croissant receptje

Elkészítése

Mielőtt elkezdjük a munkát, a vajat (vagy margarint) tegyük a mélyhűtőbe, akár előző nap.

A hozzávalókból a vaj kivételével tésztát dagasztunk kenyérsütő gépben, majd a hűtőbe tesszük 1-1,5 órára keleszteni. Másfél óra múlva meg fogunk lepődni, amikor a tésztát kivesszük a hűtőből, és elgondolkodhatunk azon, hogy valóban meleg helyen kell-e a tésztát keleszteni.

Ezután nyolc egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük, majd kinyújtjuk kör alakúra (kb. lapos tányér átmérőjűre).

Most jön a vaj: sajtreszelőn a tésztára reszelünk egy adagot, majd kinyújtjuk a következő tésztadarabot, amit ráteszünk az elsőre. Újra vajat reszelünk rá, és addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tésztapogácsánk. A tetejére már nem teszünk vajat.

Az egész most úgy néz ki, mint a rakott palacsinta, aminek vaj a tölteléke. Ezután a tésztát kerek formára kinyújtjuk (célszerű ezt a konyhapulton csinálni, mert a deszka kicsinek bizonyulhat), majd 16 cikkre vágjuk, mint a tortát. Hosszú egyenlő szárú háromszögeket kapunk, amelyeket feltekerünk kifli formára. Ha akarod, rakhatsz bele pizzaszószt, sajtot vagy akár nutellát is. Nagyon finom mindenképpen. 🙂

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, fél-egy órát hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben megsütjük, míg a teteje meg nem pirul.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/croissant/