Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csíkos kifli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A fehér tésztához

  • 20 dkg főtt, áttört és kihűtött burgonya
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 dl víz
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj

A piros tésztához

  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 0,5 kávéskanál őrölt kömény
  • 15 dkg főtt, áttört és kihűtött burgonya
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 dl víz
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő

A tetejére

  • 1 dl víz
  • 1 kávéskanál só
  • őrölt kömény

Elkészítése

A piros tésztához a vöröshagymát apróra vágjuk, és a vajon üvegesre sütjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt köményt, majd alaposan elkeverjük és hagyjuk kihűlni.

A fehér és a piros tészta hozzávalóit külön-külön kimérjük, és két külön tálban ledagasztjuk. A piros tésztához hozzáadjuk a hagymás keveréket.

A tésztákat letakarva, meleg helyen körülbelül egy órán át kelesztjük, amíg a duplájára nőnek.

A megkelt tésztákat külön-külön rúddá sodorjuk, majd mindkét tésztát 20 egyenlő darabra vágjuk. A kis darabokat kézzel meggömbölyítjük és laposra kihúzogatjuk. Minden piros tésztadarabra egy fehéret fektetünk, majd szorosan kiflit sodrunk belőlük.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kisebb távolságot hagyva. A tetejüket sós vízzel megkenjük, majd meghintjük őrölt köménnyel. Éles késsel vagy pengével a kiflik tetejét bevagdossuk, hogy sütés közben szép formájuk legyen.

A tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 20-25 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.

A megsült kifliket rácson hagyjuk kihűlni, és frissen, még langyosan tálaljuk. Ideális reggelire vagy vendégvárónak!

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/csikos-kifli/