A túrót villával széttörjük. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a túrót és a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle, amelyet minimum 20 percig a hűtőben pihentetünk. Ha hosszabb ideig (akár 10-12 órán át) pihentetjük, alufóliával vagy folpackkal lefedjük, hogy ne száradjon ki.
A pihentetett tésztát átgyúrjuk és kinyújtjuk. Ha ragad, alul-felül lisztezzük. A tészta egyik felét vékonyan megkenjük a tojásfehérjével (ez opcionális), majd ráhajtjuk a másik felét. Ezt a nyújtás-hajtogatás folyamatot kétszer-háromszor megismételjük.
Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és késsel beirdaljuk. Kis pogácsaszaggatóval (4 cm átmérőjűnél kisebb) kiszaggatjuk a tésztát, és a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A pogácsák tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával, majd megszórjuk reszelt sajttal és/vagy magokkal. A tepsiben még 10 percig pihentetjük.
Sütés:
Előmelegített sütőben (gázsütőn 4-es fokozat, kb. 180 fok) kb. 15 percig sütjük, amíg a pogácsák szép aranybarnák nem lesznek.
Tálalás:
Frissen, langyosan a legfinomabbak. Jó étvágyat!