Elkészítése
észta elkészítése
A lisztet, tojást, joghurtot, olajat, sót összekeverjük. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Alaposan kidagasztjuk, letakarva kb. 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nő.
Töltelék készítése
A sonkát apróra kockázzuk, hozzákeverjük a tejfölt, az aprított lila hagymát, majd sóval, borssal ízesítjük. A massza legyen kenhető, de ne túl híg.
Formázás
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket 2–3 mm vastag kör alakúra nyújtjuk. Egy kiolajozott tepsibe tesszük az első lapot, megkenjük a fele töltelékkel, majd rátesszük a második lapot. A másik két lappal ugyanezt megismételjük.
A kör közepére egy lisztezett poharat helyezünk (nem vágjuk át a tésztát), majd a tésztát a pohár széléig 16 cikkre vágjuk. Minden cikket kétszer-háromszor megtekerünk. Fél órát pihentetjük, majd felvert tojással megkenjük, és ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal vagy mákkal.
Sütés
Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp
A tölteléket variálhatjuk: készíthetjük gombával, spenóttal vagy akár juhtúróval is. Ha különlegesebb ízt szeretnénk, reszelt sajtot is keverhetünk a sonkás töltelékbe.
