Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Dobócsilllag recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 14 gramm natúr joghurt
  • 3 evőkanál olaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,8 dl víz
  • 2 dkg élesztő

Töltelék

  • sonka
  • tejföl
  • só
  • bors
  • reszelt sajt
  • lilahagyma (aprítva )

Elkészítése

észta elkészítése

A lisztet, tojást, joghurtot, olajat, sót összekeverjük. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Alaposan kidagasztjuk, letakarva kb. 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nő.

Töltelék készítése

A sonkát apróra kockázzuk, hozzákeverjük a tejfölt, az aprított lila hagymát, majd sóval, borssal ízesítjük. A massza legyen kenhető, de ne túl híg.

Formázás

A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket 2–3 mm vastag kör alakúra nyújtjuk. Egy kiolajozott tepsibe tesszük az első lapot, megkenjük a fele töltelékkel, majd rátesszük a második lapot. A másik két lappal ugyanezt megismételjük.

A kör közepére egy lisztezett poharat helyezünk (nem vágjuk át a tésztát), majd a tésztát a pohár széléig 16 cikkre vágjuk. Minden cikket kétszer-háromszor megtekerünk. Fél órát pihentetjük, majd felvert tojással megkenjük, és ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal vagy mákkal.

Sütés

Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp

A tölteléket variálhatjuk: készíthetjük gombával, spenóttal vagy akár juhtúróval is. Ha különlegesebb ízt szeretnénk, reszelt sajtot is keverhetünk a sonkás töltelékbe.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/dobocsilllag/