Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Ecetes sajtos rúd recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 50 dkg margarin
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 10 evőkanál víz
  • 2 evőkanál 10 %-os ecet

Tetejére

  • 1 tojás (vagy csak a fehérje)
  • reszelt sajt vagy szezámmag (esetleg köménymag...stb attól függően mit szeretünk)

Elkészítése

Tészta összeállítása:

A vízbe belekeverjük az ecetet.

A lisztbe belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk a margarint és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.

Ezután a margarinos-lisztes keverékhez hozzáadjuk a reszelt sajtot, ecetes vizet és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá. A tésztának jól gyúrható, kézhez nem ragadó állagúnak kell lennie.

A tésztából téglalapot formázunk, folpackba csomagoljuk és egy éjszakára (vagy ha nincs annyi időnk, akkor pár órára) hűtőbe tesszük.

Formázás:

Másnap a tésztát 2-3 részre vágjuk. Kissé lisztezett felületen maximum 5 mm vastagra nyújtjuk a részeket egyenként és derelyvágóval vagy sajtos rúd kiszúróval felvágjuk a tésztát.

A leeső részeket összegyúrjuk és visszatesszük a hűtőbe.

A megformázott tészták felületét felvert tojással lekenjük (ha egyéb sütemény sütéséből maradt ki tojásfehérje az is jó!) és megszórjuk reszelt sajttal, köménymaggal, szezámmaggal vagy amivel szeretnénk. A beízesített rudakat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

Sütés:

Előmelegített 200 fokos sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fém dobozba téve sokáig eláll és omlós marad.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/ecetes-sajtos-rud-3/