Elkészítése
Tészta:
A lisztet, a vajat, a tejfölt és a sót összedolgozzuk. Ragadós tésztát kapunk, amelyet becsomagolunk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Formázás:
Másnap a tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd körülbelül fél centiméter vastagra nyújtjuk. A pogácsákat tetszés szerinti méretben kiszaggatjuk.
Sütés:
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Megkenjük a tetejüket felvert tojással, majd reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben körülbelül 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A megadott mennyiségből körülbelül három nagy tepsi pogácsa készül, amelyeket langyosan vagy hidegen is kínálhatunk.
Tipp:
Az éjszakás pogácsát variálhatjuk: a tésztába keverhetünk apróra vágott sült hagymát, pirított szalonnát vagy reszelt sajtot is. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, köménnyel vagy lenmaggal is.

