Elkészítése
Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, az étolajat és a felfuttatott élesztőt. A maradék tej hozzáadásával alaposan bedagasztjuk, amíg rugalmas, jól gyúrható tésztát kapunk. A tésztát meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a tejfölbe ízlés szerint nyomunk fokhagymakrémet, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, a kukoricát és a finomra aprított vöröshagymát, és jól elkeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. Minden tésztadarab közepére halmozunk a tejfölös töltelékből. A tészta széleit középre hajtjuk, hogy a tölteléket körülölelje – nem gond, ha a töltelék itt-ott kikandikál.
A tetejüket lekenjük a tejföl és tojás keverékével, majd bőségesen megszórjuk reszelt trappista sajttal. Az így elkészített batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

