Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fokhagymás- fűszeres zsömle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 25 dkg tönkölybúzaliszt
  • 25 dkg rozsliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • 50 ml olaj
  • 2 evőkanál ételízesítő
  • 2 gerezd fokhagyma

A tetejére

  • 50 ml olaj
  • szezámmag

Elkészítése

A kétféle lisztet egy tálban összekeverjük. Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztkeverékhez a sóval, olajjal, ételízesítővel és a belereszelt fokhagymával együtt. A tésztát alaposan kidagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 8 egyforma részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kellő távolságra egymástól. Ismét 1 órát kelesztjük. Ezután a tetejüket lekenjük olajjal, megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben, 200 °C-on 15 perc alatt szép vörösesbarnára sütjük.

Tipp

Ha még intenzívebb ízt szeretnénk, a tetejét sütés előtt fokhagymás olajjal is megkenhetjük. A zsömléket fűszeres vajjal vagy sajtkrémmel megkenve is kínálhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/fokhagymas-fuszeres-zsomle/