Elkészítése
Az élesztőt a langyos vízzel és a cukorral összekeverem. Hozzáadom a lisztet és a zsírt, majd jól összedolgozom. Hagyom 15-20 percig pihenni. (Ha van kenyérsütő géped, nyugodtan dobj bele mindent!)
Mielőtt nekiállok nyújtani, bekapcsolom a sütőt a legnagyobb fokozatra. Kinyújtom a tészta kb. 1/3-át 0,5-0,8 cm vastagságra (ahogy tetszik), és kb. ujjnyi széles és a tepsi szélességével megegyező hosszúságú csíkokat vágok derelyevágóval. Szépen egymás mellé helyezem a csíkokat a tepsiben, kb. 0,5 cm távolságra egymástól. Beteszem a sütőbe és 15-20 percig sütöm.
Közben a 2 gerezd fokhagymát fokhagymaprésen átnyomom, felöntöm 1,5 dl vízzel. Amikor kiveszem a forró kenyérrudacskákat a sütőből, jó alaposan megkenem őket a fokhagymás vízzel.
Megjegyzés: A képen látható tepsinyi kenyérrudacska 1 kg lisztből készült. Arányosan, nyugodtan készíthetsz kisebb adagot is. Elkészítése roppant egyszerű, de úgy számolj, hogy 1 kg lisztből kb. 6 tepsivel jön ki, ami 6*20 perc sütést igényel, azaz minimum 2 óra. De megéri! És bizony addig a konyha körül kell sündörögnöd. 🙂
Jó étvágyat kívánok!

