Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fokhagymás-tejfölös lepény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 0,5 kg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál só
  • 1 csipet cukor
  • víz (Közepesen lágy tésztát kell kapnunk)

Mártás

  • 330 g tejföl (nagy pohár)
  • 2 kávéskanál paprikakrém
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál fűszerkömény
  • 2 fej fokhagyma

Tetejére

  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítése

Tészta elkészítése:

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a sót, a cukrot és annyi langyos vizet, amennyitől közepesen lágy tésztát kapunk. A tésztát alaposan összegyúrjuk, majd letakarva, langyos helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, két egyenlő részre osztjuk, és tepsi méretűre nyújtjuk. Egy kiolajozott tepsibe helyezzük az egyik tésztát.

Mártás elkészítése:

A fokhagymát megtisztítjuk, és fokhagymanyomóval áttörjük vagy apróra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a fokhagymát, a paprikakrémet, a sót és a fűszereket, amíg egynemű mártást kapunk.

Lepény összeállítása:

A kinyújtott tésztára kenjük a mártás felét, majd ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180-200 °C-on addig sütjük (kb. 15-20 perc).

Ugyanígy járunk el a másik tésztával is.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/fokhagymas-tejfolos-lepeny/