Elkészítése
Hozzávalók:
2 rúdhoz
- 75 dkg finomliszt
- 3 tk só
- 2 tojás
- 1/2 ek zsír
- kb 4,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 4 dkg élesztő
Kenéshez:
- 5-6 dkg olvasztott zsír
A kalács kenéséhez:
- 1 felvert tojás
Szóráshoz:
- 1 tk szezámmag
Elkészítése:
Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Kb harminc percig hagyjuk állni a kovászt. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a sót, a tojást, a langyos tejet és a kovászt. Elkezdjük dagasztani. Amikor összeáll a tészta, hozzáadjuk a zsírt is. Addig dagasztjuk, míg szép szálas tésztát kapunk. Kelesztő tálba tesszük, majd duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát, enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, hat egyforma darabra osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk kb 2 mm-re, téglalap alakúra. Lekenjük zsírral, majd feltekerjük, mint a bejglit. Hármas fonással megfonjuk. Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, hagyjuk ismét duplájára kelni.
Ez alatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk és kb 30-35 perc alatt készre sütjük.


