Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Foszlós, fonott, sós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:
2 rúdhoz

  • 75 dkg finomliszt
  • 3 tk só
  • 2 tojás
  • 1/2 ek zsír
  • kb 4,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 4 dkg élesztő

Kenéshez:

  • 5-6 dkg olvasztott zsír

A kalács kenéséhez:

  • 1 felvert tojás

Szóráshoz:

  • 1 tk szezámmag


Elkészítése:

Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Kb harminc percig hagyjuk állni a kovászt. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a sót, a tojást, a langyos tejet és a kovászt. Elkezdjük dagasztani. Amikor összeáll a tészta, hozzáadjuk a zsírt is. Addig dagasztjuk, míg szép szálas tésztát kapunk. Kelesztő tálba tesszük, majd duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát, enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, hat egyforma darabra osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk kb 2 mm-re, téglalap alakúra. Lekenjük zsírral, majd feltekerjük, mint a bejglit. Hármas fonással megfonjuk. Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, hagyjuk ismét duplájára kelni.

Ez alatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk és kb 30-35 perc alatt készre sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/foszlos-fonott-sos-kalacs/