Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Foszlós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 2,5 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dkg vaj (nálam most margarin volt csak itthon)

Elkészítése

Fél deciliter langyos tejhez hozzáadjuk az egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd megszórjuk egy-két evőkanál liszttel. Körülbelül 15 percig pihentetjük, amíg az élesztő felfut.

Közben egy nagy tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd alaposan elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet is. Addig gyúrjuk, amíg egynemű, rugalmas tésztát nem kapunk. Ezután hozzáadjuk az olvasztott vajat, és tovább gyúrjuk, amíg teljesen beépül a tésztába.

A tésztát letakarva, meleg helyen 35 percig kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, és annyi részre osztjuk, ahány szálas fonatot szeretnénk készíteni. (Három szál esetén két kalácsra elegendő mennyiség lesz.) A darabokat gömbölyítjük, letakarjuk és további 15 percig pihentetjük.

A tésztadarabokat rudakká sodorjuk, a végeiket összecsípjük, majd megfonjuk a kalácsokat. Enyhén meg is hengergetjük, hogy szebb formát kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és felvert tojással lekenjük a tetejüket. Ha van időnk, még 15 percet keleszthetjük.

170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/foszlos-kalacs/