Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Pogácsák

Sós sütemények

Füstölt sajtos-krumplis pogácsa

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 25 dkg főt, áttört krumpli 10 dkg finomliszt 40 dkg búza rétesliszt 2 tk só 15 dkg tejföl 2,5 dkg friss élesztő 1 tk cukor 1 tojássárgája 15 dkg vaj/margarin 12 dkg füstölt sajt a hajtogatáshoz 1 egész tojás lekenni Elkészítése: A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük. Hagyjuk […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2015.05.11.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 25 dkg főt, áttört krumpli
  • 10 dkg finomliszt
  • 40 dkg búza rétesliszt
  • 2 tk só
  • 15 dkg tejföl
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 12 dkg füstölt sajt a hajtogatáshoz
  • 1 egész tojás lekenni


Elkészítése:

A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük. Hagyjuk kéz melegre hűlni.

A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, és elmorzsoljuk benne a krumplit. A tejfölt kicsit megmelegítjük, de ne legyen forró. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük.

Az élesztős tejfölt, a tojást és a vajat/margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk. Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani, és lisztes kézzel kidagasztani. Majd pár órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztő tálba raktam, és pont 2 órát pihent. Akár este is összeállíthatjuk, és másnap reggel nyújtjuk.)

Ezután lisztezett felületen 0,5 cm vastagra, és téglalap alakúra elnyújtjuk. A füstölt sajtot lereszeljük, és a harmadát vékonyan rászórjuk a tésztára. Háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések beiktatásával.

A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük:  a tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot. Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.

A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét berácsozzuk egy éles késsel.

Egy kisebb, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.

Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük.

180 fokon, hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.

[box style=”info”]Ma tudtam, hogy nem sok időm lesz a konyhában tevékenykedni, de egy kis sajtos pogácsát azért sütöttem. A hajtogatások közötti pihentetések alatt az udvaron, a kertben tevékenykedtünk. Ragyogóan sütött a nap, kicsit lengedezett a szél. Miután kisültek, kint a fűzfa alatt, a hintaágyban ülve kóstolgattuk a tetején kicsit ropogós, de belül puha, füstölt sajtos finomságot egy pohár frissítő tea társaságában. Estére az idő kicsit elmordult, még pár csepp eső is esett, sőt a pogácsák nagy része is elfogyott. Kellemes nap volt, remélem a hosszú hétvége hátralévő napjai is hasonlóan telnek majd.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is