Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Füstölt sajtos tatu kiflik recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj

Krém

  • 2 db füstölt ízű tömlős sajt
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 vastag szelet uborka
  • bors
  • zöldfűszerek
  • szalonna
  • kolbász
  • sonka

Valamint

  • 1 db tojássárgája (a kenséhez )
  • szezámmag (a szóráshoz )

Elkészítése

Tészta

Az élesztőt a 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olajat, majd a felfuttatott élesztőt is. Fokozatosan beleöntjük a langyos tejet, és kb. 10 percig dagasztjuk, amíg lágy, rugalmas tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Krém

A tejfölben elkeverjük a tömlős füstölt sajtot. Hozzáreszeljük a lila hagymát és a kígyóuborkát, majd borssal és ízlés szerint zöld fűszerrel ízesítjük. Ha szeretnénk, szalonnát, kolbászt vagy sonkát is tehetünk bele, ügyelve a só mennyiségére.

Formázás és sütés

A megkelt tésztát több részre osztjuk, és korong alakúra nyújtjuk. Az egyik korongot megkenjük a sajtos krémmel, majd ráhelyezünk egy másik korongot. Háromszög alakú cikkekre vágjuk, a széleket kissé lenyomkodjuk, majd a külső szélétől kezdve feltekerjük kifli formára.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojássárgával megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, majd további fél órát kelesztjük. Előmelegített, 175–180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Tipp

A krémet variálhatjuk apróra vágott olívabogyóval vagy aszalt paradicsommal, így mediterrán hangulatot adhatunk a kifliknek. Ha pedig gazdagabb ízt szeretnénk, reszelhetünk a töltelékbe egy kevés kemény sajtot is, amely sütés közben finoman megolvad.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/fustolt-sajtos-tatu-kiflik/