Elkészítése
Az élesztőt a langyos vízzel a liszt közepébe tesszük, és várjuk, hogy felfusson. Ha felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összegyúrjuk. Ha szükséges, adhatunk még egy kis vizet a tésztához. A gyúrt tésztát letakarva, meleg helyen, bőven duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a fűszeres vajat: a vajat vagy margarint kikavarjuk ízlés szerinti mennyiségű fokhagymával, sóval, apróra vágott zöldhagymával, petrezselyemmel vagy bármilyen kedvenc zöldfűszerrel.
A megkelt tésztát kivesszük a tálból, újra átgyúrjuk, és annyi darabra osztjuk, ahány bagettet szeretnénk készíteni. Minden darabot kinyújtunk, megkenjük a fűszeres vajjal, majd feltekerjük.
A tepsiben hagyjuk őket még egy kicsit kelni, majd megkenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a bagettek ropogósra nem sülnek. A sütés során a vaj kissé kiolvad és ellepi a tepsiben lévő tésztát, de a végére a tészta felszívja a vajat, és finom, ropogós lesz.
A vaj fűszerezését kedvünkre variálhatjuk – akár aszalt paradicsommal és friss bazsalikommal is ízesíthetjük!
