Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gluténmentes obwarzanki (lengyel pereckülönlegesség) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók kb 10 db-ho

  • 50 dkg Schär Mix B liszt
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál só
  • 2 tojás
  • 1,5 dkg friss élesztő

Kell még

  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál cukor

A szóráshoz

  • mák és szezámmag ízlés szerint

Elkészítése

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos-cukros tejbe, majd futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd készítsünk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután tegyük egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

Amikor a tészta megkelt osszuk el 20 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük kis golyókat.

Ezután a golyókat sodorjuk vékony rudakká, majd kettesével csavarjuk össze és formázzuk gyűrűvé (én 28 cm hosszú rudakat sodortam a golyókból).

Az elkészült tésztagyűrűket ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig kelni.

Egy edénybe öntsünk kb egy liter vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot és forraljuk fel.

Amikor a víz elkezd forrni, óvatosan helyezzük bele a tésztagyűrűket, majd főzzük 1-2 percig.

Ezután óvatosan emeljük ki a tésztát a vízből, csepegtessük le, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

A tepsiben lévő tésztát ízlés szerint szórjuk meg mákkal, szezámmaggal vagy éppen köménymaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).

A sütőből kivéve helyezzük a pereceket egy rácsra és hűtsük ki teljesen.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/glutenmentes-obwarzanki-lengyel-pereckulonlegesseg/