Elkészítése
Tészta elkészítése
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszttel, a tejföllel, a tojással, az olajjal és kevés sóval együtt lágy tésztát gyúrunk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
Töltelék elkészítése
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A szalonnát és a vöröshagymát apróra vágjuk, majd a szalonnát kiolvasztjuk, és a hagymát üvegesre dinszteljük rajta. Hozzáadjuk a gombát, sóval és borssal ízesítjük, és addig pároljuk, amíg a levét elfővi. Még melegen belekeverjük a krémsajtot, majd hagyjuk kihűlni.
Formázás és sütés
A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd kb. 6×6 cm-es négyzetekre vágjuk. A közepükre teszünk a töltelékből, majd a sarkakat felhajtjuk és összenyomkodjuk, hogy kis batyukat kapjunk.
A batyukat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarva 15–20 percig pihentetjük. Ezután felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp
A töltelékbe tehetünk apróra vágott petrezselymet vagy egy kevés reszelt sajtot is. A batyuk frissen a legfinomabbak, de másnap hidegen is jól fogyaszthatók.
