Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gombás-krémsajtos töltött batyu recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 csapott teáskanál cukor

A töltelékhez

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 25 dkg krémsajt
  • só
  • bors

A kenéshez

  • 1 db tojás

Elkészítése

Tészta elkészítése

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszttel, a tejföllel, a tojással, az olajjal és kevés sóval együtt lágy tésztát gyúrunk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.

Töltelék elkészítése

A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A szalonnát és a vöröshagymát apróra vágjuk, majd a szalonnát kiolvasztjuk, és a hagymát üvegesre dinszteljük rajta. Hozzáadjuk a gombát, sóval és borssal ízesítjük, és addig pároljuk, amíg a levét elfővi. Még melegen belekeverjük a krémsajtot, majd hagyjuk kihűlni.

Formázás és sütés

A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd kb. 6×6 cm-es négyzetekre vágjuk. A közepükre teszünk a töltelékből, majd a sarkakat felhajtjuk és összenyomkodjuk, hogy kis batyukat kapjunk.

A batyukat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarva 15–20 percig pihentetjük. Ezután felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp

A töltelékbe tehetünk apróra vágott petrezselymet vagy egy kevés reszelt sajtot is. A batyuk frissen a legfinomabbak, de másnap hidegen is jól fogyaszthatók.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/gombas-kremsajtos-toltott-batyu/