Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gombás pirog recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 35 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 3 dl tejszín
  • 25 dkg puha vaj

Töltelék

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg csiperke
  • csipet só
  • bors
  • majoránna
  • ízlés szerint tejszín
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése

A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a puha, habbá vert tejszínhez. Hozzáadjuk a vajat is és kézzel összedolgozzuk. Fél órára hideg helyre tesszük, hogy elég kemény legyen a nyújtáshoz.

Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket. A legautentikusabb a gombás töltelék, de készíthetnünk húsosat, sonkásat ki mit szeret.

A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron megfonnyasszuk, majd a szeletelt gombákat megpároljuk benne. Fűszerezzük, majd kevés tejszínnel sűrítjük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. A töltelék felét botmixerrel aprítjuk, a megmaradt gombával elkeverjük. Ha kihűlt, már tölthetjük is.

A pirog formálásának több módja is van. Ha nincsen ilyen tésztaformázónk, készíthetjük úgy ahogy a buktát szoktuk.

A megtöltött tésztákat vajazott tepsiben, előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/gombas-pirog/