Elkészítése
Töltelék:
Gombát hagymával együtt dinsztelünk, majd kihűtjük.
A hagymás gombát, a tarjával és a reszelt sajttal botmixerrel vagy késes aprítóval addig pürésítjük, amíg egynemű krémet nem kapunk.
Tészta:
Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet, sót és olajat hozzáadjuk, majd tésztát gyúrunk belőle. Letakarva kb 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk és lisztezett felületen nagyon vékony, kör alakú lapokat nyújtunk belőle.:
Formázás és sütés
A kinyújtott tésztalapokat vékonyan megkenjük a töltelékkel, majd félbehajtjuk. A széleit az ujjainkkal alaposan összenyomkodjuk.
Egy palacsintasütőt vékonyan kiolajozunk. Minden újabb tésztánál kitöröljük és újra bekenjük. A gőzleméket kis lángon sütjük, először az egyik oldalát aranybarnára, majd megfordítva a másik oldalát is.
Tipp:
A töltelék variálható spenóttal, fetával vagy akár darált hússal is. Ha frissebb, könnyedebb ízvilágot szeretnénk, akkor a kész gőzlemét citromlével meglocsolva, salátával tálalhatjuk.


