Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gőzleme recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 4 csipet só
  • 2,5 dkg dkg élesztő
  • 4 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál cukor

A töltelékhez:

  • gomba
  • vöröshagyma
  • főtt füstölt, főtt tarja
  • füstölt sajt

Elkészítése

Töltelék:

Gombát hagymával együtt dinsztelünk, majd kihűtjük.

A hagymás gombát, a tarjával és a reszelt sajttal botmixerrel vagy késes aprítóval addig pürésítjük, amíg egynemű krémet nem kapunk.

Tészta:

Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet, sót és olajat hozzáadjuk, majd tésztát gyúrunk belőle. Letakarva kb 1 órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk és lisztezett felületen nagyon vékony, kör alakú lapokat nyújtunk belőle.:

Formázás és sütés

A kinyújtott tésztalapokat vékonyan megkenjük a töltelékkel, majd félbehajtjuk. A széleit az ujjainkkal alaposan összenyomkodjuk.

Egy palacsintasütőt vékonyan kiolajozunk. Minden újabb tésztánál kitöröljük és újra bekenjük. A gőzleméket kis lángon sütjük, először az egyik oldalát aranybarnára, majd megfordítva a másik oldalát is.

Tipp:

A töltelék variálható spenóttal, fetával vagy akár darált hússal is. Ha frissebb, könnyedebb ízvilágot szeretnénk, akkor a kész gőzlemét citromlével meglocsolva, salátával tálalhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/gozleme/