Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hagymás-zsíros pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 15 dkg sertészsír (kacsa, liba vagy sertés)
  • 3 fej vörös vagy lilahagyma
  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csapott ek só
  • 330 g tejföl
  • 1 tojás

Tetejére

  • 1 felvert tojás
  • egész köménymag

Elkészítése

A hagymákat meghámozzuk és apróra vágjuk. A zsírt felolvasztjuk és felforrósítjuk, majd megpirítjuk rajta a hagymát, végül kihűtjük.

A tejhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.

Egy edénybe mérjük a lisztet, majd belekeverjük a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, tojást és az élesztős tejet és elkezdjük összeállítani a tésztát. Félidőben hozzáadjuk a megpirított hagymát a zsírral és az egészet öddzedolgozzuk, majd dagasztjuk.

Letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kissé tágyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.

A pogácsákat tepsibe sorakoztatjuk és kb 20-30 percig kelesztjük.

Közben a sütőt 200 fokra, alul-felül sütéssel bemelegítjük.

A pogácsákat megkenjük tojással, megszórhatjuk magokkal, ha szeretnénk, majd kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/hagymas-zsiros-pogacsa/