Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hajtogatott krumplis pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl olaj
  • 250 ml tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 tojás
  • 2 főtt burgonya
  • 1 csapott evőkanál só

Hajtogatáshoz

  • 12,5 dkg  margarin (fagyos)

Kenéshez

  • 1 tojássárgája
  • szezámmag

Elkészítése

Tészta:

1,5 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd kb 10 perc alatt felfuttatjuk.

Közben a liszteket egy nagyobb tálba mérjük és belekeverjük a sót, hozzáadjuk az olajat, tojást, az élesztős tejet a maradék tejjel együtt és összeállítjuk a tésztát. Miután összeállt, még 10 percig dagasztjuk.

Hajtogatás:

Az elkészült tésztát kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk és ráreszeljük az egyik burgonyát és a a fagyos margarin felét. Ezután következik a hajtogatás: először az egyik oldalát hajtjuk be, majd a másikat, ezután felülről hajtjuk le és végül alulról fel.

Letakarjuk és fél órát kelesztjük.

Kelesztés után újra kinyújtjuk és megismételjük: ráreszeljük a burgonyát és a maradék margarint, majd jön a hajtogatás-letakarás és 30 perc pihentetés.

Formázás, sütés:

A megkelt tésztát kb 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tojássárgával lekenjük és tetszőleges átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat szezámmaggal megszórjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

Tipp: ha nem kerekre szaggatjuk, hanem szögletesre vágjuk, akkor nem lesz leeső rész!

Hideg sütőbe téve, 200 fokra állítva a sütőt szép pirosra sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/hajtogatott-krumplis-pogacsa/